NHL

NHL99: Grant Fuhr ho va fer, sovint, per preparar-se mentalment per a 4 carreres de la Copa Stanley

NHL99: Grant Fuhr ho va fer, sovint, per preparar-se mentalment per a 4 carreres de la Copa Stanley

Benvingut a NHL99, L’Athleticel compte enrere de els 100 millors jugadors de la història moderna de la NHL. Estem classificant 100 jugadors, però l’anomenem 99 perquè tots sabem qui és el número 1: hem d’esbrinar els 99 llocs darrere del número 99. De dilluns a dissabte fins al febrer donarem a conèixer nous membres de la llista.


“Una història real”, va començar Mike Keenan. Estàvem parlant de Grant Fuhr, el porter del Saló de la Fama i número 71 L’AthleticLa llista dels millors jugadors de la NHL de l’era posterior a l’expansió. El camí de Keenan es va creuar amb el de Fuhr durant més d’una dècada, començant el 1985, quan els Oilers de Fuhr van derrotar els Flyers de Keenan a la final de la Copa Stanley dues vegades en un període de tres anys. Més tard, a la tardor de 1987, Keenan va designar a Fuhr com a porter titular del Canadà a la memorable final de la Copa del Canadà contra la Unió Soviètica.

Però ara estem al 1995, amb Keenan a un any de guanyar la Copa Stanley amb els Rangers i d’haver-se unit als Blues com a director general i entrenador. Necessitava un porter. I Fuhr, després d’una temporada difícil dividida entre els Sabres i els Kings, necessitava feina.

“Estic assegut en una cafeteria a l’aire lliure en un petit carrer lateral de la ciutat de Nova York… i passa un cotxe”, va dir Keenan. “Els frens xisclen, un noi salta i és (Wayne Gretzky). Ell diu: ‘Quant de temps estaràs aquí? … Tornaré d’aquí a una hora. Només ens va veure asseguts per la finestra del cotxe.

“Així que, una hora més tard, la Janet està amb Wayne ara, i ells tornen i estem prenent una cervesa i tirant la brisa. Finalment, dic: “Estic buscant un porter, teniu alguna idea?” I la Janet va saltar i va dir: “Grant Fuhr hauria de ser el teu porter”. I vaig respondre: ‘Sí, ho és. Serà el meu porter”.

“Ni tan sols havia pensat en Grant fins aquell moment. Així que vaig agafar Grant i li vaig oferir un contracte. En aquell moment, no va ser massa difícil perquè ningú més el volia. I després va arribar al campament i estava fora de forma. Vaig dir: ‘Oh merda. T’acabo de donar l’oportunitat de tornar-hi i ara això?’”

Però després de tot hi va haver un final feliç, tant per a Keenan com per a Fuhr. Fuhr es va posar en forma ràpidament aquella temporada, treballant amb Bobby Kersee, a qui Keenan havia contractat com a entrenador de condicionament de l’equip.

“Bobby Kersee havia estat entrenant a la seva dona (Jackie Joyner-Kersee) per als Jocs Olímpics i va vèncer la merda a Grant”, va dir Keenan. “Grant va perdre un munt de pes i es va posar en forma en un temps molt ràpid. Ni tan sols tenia un porter substitut que pogués jugar o guanyar alguns partits per a nosaltres en aquell moment. Finalment, tinc Jon Casey, que era un noi competitiu, però no és Grant Fuhr. Acabo de dir: “Grant, vine a jugar als jocs i podràs jugar al golf els dies lliures tot el que vulguis”.

“Finalment, em van acomiadar a St. Louis, però Grant hi va jugar durant un parell d’anys més. La seva carrera va ser ressuscitada per un cotxe que passava arbitràriament per una cafeteria d’un petit carrer de la ciutat de Nova York”.


NHL99: Grant Fuhr ho va fer, sovint, per preparar-se mentalment per a 4 carreres de la Copa Stanley


(Steve Babineau / NHLI a través de Getty Images)

En tots, Fuhr va jugar per a sis equips de la NHL: els Oilers, Maple Leafs, Sabres, Kings, Blues i Flames. Va guanyar 403 partits de temporada regular i 92 més als playoffs.

Es va retirar l’any 2000 i va ser el primer home de color elegit per al Saló de la Fama de l’hoquei. Té el rècord de la NHL de més assistències d’un porter en una sola temporada (14, la 1983-84) i la majoria de punts, la temporada regular i els playoffs combinats per un porter (61).

Fuhr, que és de raça mestissa, era fill adoptiu de Robert i Betty Fuhr, una família blanca, i va créixer a Spruce Grove, Alta. Els Oilers van guanyar la Copa Stanley el 1984 i el 1985 i després el 1987 i el 1988, però van perdre als quarts de final del 1986 contra Calgary en set partits. El gol de la victòria dels Flames va ser infame: un “prop” gol marcat contra Fuhr per Steve Smith, que accidentalment va fer una passada clara a la part posterior del seu propi porter desprevingut.

El pare de Fuhr, Robert, va morir poques setmanes abans de la derrota de la sèrie, durant la primera ronda dels playoffs contra Vancouver, fent que els temps siguin doblement difícils. Va ser una pèrdua que va interrompre el que podria haver estat una carrera de cinc anys de la Stanley Cup per a Edmonton, on Fuhr va jugar durant 10 anys com a presència dominant de porter, es va associar amb Andy Moog al principi i després amb Bill Ranford els anys posteriors.

No hi ha dubte que la personalitat i l’estil desenfadats de Fuhr van ajudar a convertir-lo en el jugador que es va convertir, segons Paul Coffey, en un company d’equip dels tres primers equips de la Copa Stanley dels Oilers.

Fuhr sempre va ser tan zen i tan real sobre la vida, preparat per prendre-la tal com vingués. I potser la millor il·lustració és com Fuhr va canalitzar els dies plens de pressió d’una cursa de la Copa Stanley.

Altres jugadors s’enfadarien. Fel rellotge faria golf.

De vegades, fins a 36 forats en un sol dia.

I una vegada, quan se li va preguntar de manera memorable a Fuhr com podia jugar tant de golf en el que teòricament era un dia de descans o de descans, va respondre alegrement: “Perquè normalment es fa massa fosc per jugar 54”.

Fuhr subratllarà que també hi havia un mètode darrere del que alguns pensen que era una bogeria.

“La meva teoria era que arribat l’hora dels playoffs de la Copa Stanley, és hoquei les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, el que significa que els nois es queden sense gas mentalment abans de quedar-se sense gasolina físicament”, va dir Fuhr. “Així, per a mi, si pogués, el dia lliure, entrar al camp de golf on no havies de pensar en l’hoquei, només et donava quatre hores de pau i tranquil·litat, perquè la teva ment estigués més fresca cada dia. No és com si estiguessis caminant pel camp de golf. Vas en un carro. Per tant, realment no esteu aconseguint gaire cosa en l’exercici. Però les quatre hores de pau i tranquil·litat van significar molt per mantenir-te fresc”.


Com a defensa, a Coffey li agradava liderar i de vegades unir-se a la pressa, així que va confiar en Fuhr per fer moltes aturades oportunes. En Coffey va riure quan li vaig explicar com en Fuhr va trobar la pau al camp de golf.

“No sé com va trobar que el golf fos relaxant perquè sempre he trobat que el golf és només un munt de treball dur”, va dir Coffey. “Però era tan bo en això”.

Però manejar i canalitzar la pressió sempre va ser un dels forts de Fuhr, segons Coffey.

“Acostumàvem a tenir aquestes ferotges batalles de ping-pong al vestidor i ell jugava a Randy Gregg o Kevin McClelland, partits frontals, ferotges i competitius, 17 o 18 minuts abans d’estar al gel per escalfar-nos”, Coffey. dit. “Com més gran era el joc, més relaxava Grant.

“Sempre dic això de Grant: potser no és el millor porter de tots els temps, però no hi havia ningú millor quan més importava. Realment ho crec.”

Fuhr va fer el seu debut a la NHL la temporada 1981-82 amb Edmonton als 19 anys. Com que jugava a la seva ciutat natal, va viure amb la seva mare a l’inici de la seva primera temporada a la NHL. Després de perdre la seva primera sortida, contra el Winnipeg, Fuhr es va posar 15-0-8 en els següents 23, una ratxa rècord d’invictes per a un porter novell. Aquell any, Fuhr va acabar segon a la cursa del Trofeu Vezina davant Billy Smith dels Islanders i tercer a la cursa del Trofeu Calder darrere de Dale Hawerchuk de Winnipeg i Barry Pederson de Boston.

Finalment, va guanyar el Vezina el 1988 abans que un trio de porters – Patrick Roy, Ed Belfour i Dominik Hasek – dominés les votacions durant els següents 13 anys.

Les seves 79 aparicions a la temporada 1995-96 jugant a Keenan segueixen sent un rècord de la NHL i durant molt de temps, semblava que Fuhr podria jugar tots els partits, cosa que no havia passat a la NHL des de l’era de Glenn Hall dels anys 50 i dècada de 1960.

“Jo era un noi vell en aquell moment de la meva carrera”, va dir Fuhr. “Però es redueix a la força de la ment. M’agradava jugar. M’agradava jugar cada dia. Et prepares per jugar cada dia. Per tant, el fet que Mike em deixés jugar cada dia va ser genial.

“Ara miro (els entrenadors) i volen microgestionar els teus minuts. Es tracta més de relacionar-se amb el teu porter i parlar-hi per veure com se senten i on es troben les seves ments. Físicament, els nois són bons atletes. Podran jugar. És el costat mental i és el costat que de vegades es passa per alt”.

A la seva autobiografia, Fuhr va explicar la seva teoria del porter en dues frases: “En el moment que penses en el que estàs fent com a porter, estàs perdut. Jugant a porter, no pots pensar el joc, has de jugar el joc”.

Al MacInnis, que va jugar contra Fuhr a principis de la seva carrera amb els Flames i després al seu costat als Blues, va veure aquesta actitud de primera mà.

“Hi ha una línia al programa ‘Ted Lasso’ on Ted Lasso diu… ‘Tens el record d’un peix daurat, cinc o sis segons’ i això també va ser cert per a Grant”, va dir MacInnis. “Si no tingués un bon partit, diria:” Bé, no et preocupis, estaré millor el proper partit”. Una mala sortida semblava que no li molestava mai, que és el comportament perfecte per a un porter.

“L’única cosa que tenia en Grant era que quan necessitaves un estalvi, et donava una aturada. Tard en períodes. Tard en els jocs. Tard a la pròrroga”.


(Andy Devlin / NHLI a través de Getty Images)

Part de la capacitat de canalitzar la pressió era la personalitat de Fuhr i la visió flemàtica de la vida. Però alguns d’ells també implicaven investigació.

“Fa molt de temps que sóc un fan de la psicologia esportiva”, va dir Fuhr. “El més important que fan els grans atletes és que tenen memòria curta. Així, si, per exemple, al bàsquet, algú falla un tir, s’oblidarà i provarà el mateix tir un minut després. Com a porter, si abandones un mal gol, no hi pots fer res. Així que el millor que pots fer és encara transmetre confiança. Perquè els nois de la banqueta, i tots els altres, et miren per veure com reacciones. El llenguatge corporal significa molt. Com penses a renunciar als mals objectius significa molt.

“Quan acabi el joc, pots pensar-hi i anar-te’n a dormir, però quan et despertes, és un nou dia”.


Va ser el seu pare qui va introduir a Grant al golf. Fuhr diu que acompanyaria i jugaria amb el seu pare quan era adolescent, però no va ser fins que va anar a jugar a hoquei juvenil a Victòria que el seu interès i la seva capacitat de joc van créixer.

“No tenia l’edat suficient per entrar als bars, i havies de trobar alguna cosa a fer i tenien camps de golf fantàstics a l’illa i alguns dels nois jugaven, així que vaig seguir i vaig començar a jugar una mica”, va dir. Fuhr, que és majoritàriament autodidacta.

Entre 1991 i 2013, Fuhr va jugar al American Century Championship, un esdeveniment anual de golf de celebritats que reuneix atletes i actors al camp de golf Edgewood Tahoe a Stateline, Nevada. va tenir una sèrie excepcional de quatre anys, acabant empatat al quart (amb Mario Lemieux), tercer en solitari, empatat al tercer (amb Tony Romo) i després sisè. Fuhr encara és un jugador de golf i diu que, tot i que no és tan constant com abans, encara pot tenir uns “bons dies” al camp de golf.

El 2013, Fuhr es va incorporar a Desert Dunes, un club de golf de Palm Springs, Califòrnia, on viu ara, com a director de golf.

L’estiu passat, Fuhr va ser un dels sis antics jugadors de la NHL, cinc d’ells al Saló de la Fama, entrenant a la lliga de tres contra tres anomenada 3ICE que va recórrer les ciutats nord-americanes i va culminar amb un cap de setmana de campionat a Las Vegas. . Sis equips van jugar partits a nou ciutats en nou setmanes, de manera que l’equip de Fuhr volava a una ciutat un divendres, jugaria dissabte i després tornaria a casa el diumenge. L’equip de Bryan Trottier finalment va guanyar el campionat 3ICE 2022. Però Fuhr sempre s’assegurava que es divertís molt durant el camí.

Avui en dia, Fuhr està fent tasques de panell abans del partit, entremig i després del partit a les emissions de televisió i ràdio de Coachella Firebirds. L’equip de l’AHL està en el seu primer any d’operacions com a filial principal de lliga menor del Seattle Kraken.

Reflexionant sobre una carrera que va tenir la seva part d’alts i baixos, Fuhr diu que la millor part va ser “tota la bona gent” que va conèixer al llarg del camí.

“Això és el primer que realment destaca”, va dir. “El fet d’haver pogut jugar a un joc per guanyar-me la vida que de petit, i fins i tot d’adult, hauria jugat independentment. Vius i somies amb això de petit: que et pots guanyar la vida amb el joc. Això és bastant difícil de superar, sense oblidar que vam tenir una mica d’èxit al llarg del camí”.

Fuhr va somriure.

“Això també va ajudar”.

(Foto superior: xxxx

#NHL99 #Grant #Fuhr #fer #sovint #prepararse #mentalment #carreres #Copa #Stanley

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button