NHL

NHL99: Adam Oates, un dels grans creadors de joc de la NHL, va veure l’hoquei com un trencaclosques

NHL99: Adam Oates, un dels grans creadors de joc de la NHL, va veure l’hoquei com un trencaclosques

Benvingut a NHL99, L’Athleticel compte enrere de els 100 millors jugadors de la història moderna de la NHL. Estem classificant 100 jugadors, però l’anomenem 99 perquè tots sabem qui és el número 1: hem d’esbrinar els 99 llocs darrere del número 99. De dilluns a dissabte fins al febrer donarem a conèixer nous membres de la llista.


“Per què dius para-xocs al tipus del mig?” pregunta Adam Oates de manera contundent.

Penso molt i molt, però no recordo on vaig escoltar per primera vegada el terme, que es refereix al davanter enmig d’una formació de poder 1-3-1, una signatura d’Oates de la seva carrera d’entrenador, que ha estat omnipresent a la NHL durant l’última dècada. Així que només responc amb una pregunta: “No recordo on el vaig sentir per primera vegada. Com en dius?”

“Li dic el formatge, o el tipus del diamant”, respon l’Oates.

“És una referència de sandvitx?” Pregunto, pensant que el formatge va al mig d’un sandvitx de la mateixa manera que un para-xocs ocupa la meitat de l’1-3-1.

“No, és una referència a una trampa per a ratolins. O jo li dic el tipus del diamant perquè viu dins del diamant. La paraula para-xocs té mai sortir de la meva boca. Ni una vegada. Perquè ho és no un para-xocs, és una arma. Ell és una amenaça. Bumper significa facilitador. On va sortir la paraula para-xocs?” pregunta Oates.

“Realment no n’estic segur”, dic. “Vaig suposar que tothom ho deia així”.

“Bé, jo no, doncs qui ho fa?”


Oates parla de tàctiques per generar ofensiva en el joc de poder amb la confiança d’algú que sap fer la seva segona marca al quadrant lateral quan juga primer en tic-tac-toe.

Un dels millors jugadors de la NHL de tots els temps, Oates semblava apropar-se a l’esport en els seus dies de joc, i en la seva jubilació, tant com a entrenador assistent i com a consultor que treballava amb alguns dels jugadors estrella més importants de la NHL, com si fos un joc resolt. Sobre el gel, va actuar com si fos ell el que tenia el manual d’instruccions, i com a entrenador ho va demostrar. El seu sistema per a la fabricació d’objectius de cinc contra quatre, un sistema que descriu adequadament amb una terminologia diferent a la que s’utilitza més habitualment a la lliga, s’ha convertit en una plantilla que tots els equips de la NHL intenten imitar.

Un jugador no seleccionat fora de la universitat, on va guanyar el campionat nacional amb l’Institut Politècnic Rensselaer (RPI), Oates va jugar més de 1.300 partits de la NHL i va recopilar més de 1.000 assistències per a set equips diferents com un dels principals centres de la lliga. durant gairebé dues dècades. Va veure tots els angles, es va associar amb jugadors estrella com Brett Hull, Cam Neely i Peter Bondra per formar algunes de les combinacions més letals de la lliga a la dècada de 1990, i després de penjar els patins va revolucionar com els jocs de poder de la NHL els atacaven. oposició.

Per tots aquests motius, Oates es registra al número 69 L’AthleticLa llista dels millors jugadors de l’era posterior a l’expansió de la NHL.

“Hi havia molt poques persones que podien jugar i veure el joc de la manera que ho va fer ell”, recorda Hull, el desencadenant d’Oates durant molt de temps amb el St. Louis Blues. “Pots triar un grapat de nois que poguessin fer les coses que va fer ell. És el més gran passatger de la història, probablement.

“Vull dir, va ser una bogeria. Sempre va ser perfectament pla. Era just a la teva timonera. Sempre va ser perfectament a temps. Era aquell tipus com Gretzky, petites passades d’àrea, com un quarterback. Com si el disc ja vingués i encara no hi fossis, i seria perfecte. No estic segur que ningú fos tan bo en això com Wayne, però us diré què, Adam era el rei d’això”.

Bondra també va ser el receptor d’algunes de les millors configuracions d’Oates.

“Recordo que ni tan sols estava preparat, quan vam començar a tocar junts, per estar preparat,” ell diu. “Però s’aprèn ràpidament a assegurar-se d’estar sempre preparat perquè el passi sempre arribaria. Provindria de diferents llocs, entre la cama d’un jugador o fora de jugades que no eren jugades que un jugador normal de la NHL podria fer.

“Ell trobava maneres de servir el disc i la meva feina era només estar a punt, i de vegades em trobava movent el cap. ‘Com és possible que això passi?’ De vegades mirava cap amunt i sentia que no hi havia cap porter a la xarxa perquè els hauria fet fora de banda amb el que feia”.

Més tard, com a entrenador, Oates va aplicar la seva comprensió de l’esport per resoldre el problema de marcar gols en el joc de força.

Variacions del joc de poder 1-3-1 de la signatura d’Oates, instal·lats primer amb el Llamp de la badia de Tampa en la primera temporada de 50 gols de Steven Stamkos, després amb el Diables de Nova Jersey durant el segon acte productiu de la carrera d’Ilya Kovalchuk, i més influent amb el Capitals de Washington com Alex Ovechkin va trobar un ritme de gols de final de carrera sense igual; ara són omnipresents a la NHL.


NHL99: Adam Oates, un dels grans creadors de joc de la NHL, va veure l’hoquei com un trencaclosques


(Mitchell Layton / Getty Images)

Els 32 equips utilitzen alguna variació de l’1-3-1 d’Oates, que inclou només un defensa, dos laterals, un “para-xocs” a la ranura alta i un jugador addicional al davant de la xarxa, que no s’utilitza sovint com a tradicional. noi de front de xarxa. És, exclusivament, l’única formació de power-play que qualsevol equip utilitza habitualment a la NHL avui dia.

Hi ha algunes diferències d’equip a equip en funció del personal, però durant l’última dècada, la tasca dels assassins de penals contemporanis ha canviat fonamentalment. Fa quinze anys, els assassins miraven la cinta per esbrinar: “Què intentarà fer aquest equip?”

Ara ni tan sols és una pregunta. Hi ha zero suspens. Els assassins de penals contemporanis de la NHL saben que veuran l’1-3-1. La pregunta ara s’ha desplaçat a “OMS Aquest equip ha fet les coses que veiem de cada equip, cada nit?”

L’absoluta uniformitat tàctica en com els equips aborden l’atac de fabricació en situacions de cinc contra quatre pot ser el canvi tàctic més gran de la NHL durant l’última dècada, i que es pot vincular directament amb l’èxit que va tenir Oates a Tampa, Nova Jersey i especialment. Washington.

“Crec que, de tant en tant, veig alguna cosa en què els equips intenten fer alguna cosa diferent, però acostumen a entendre ràpidament que no funciona”, diu Oates. “Els equips experimenten i després hi tornen.

“Vostè mira hoquei cada nit i Ovechkin ho és encara dempeus al mateix lloc. Aleshores, qui l’atura? Ningú. Així que, això és tot. Ara és només una d’aquestes coses”.

Potser és un dels exemples més sorprenents de com l’experiència viscuda d’un jugador excepcionalment intel·ligent, i Oates és l’únic jugador des que l’expansió ha passat de no ser reclutat a acumular 1.000 assistències de carrera, es va manifestar tàcticament en el seu enfocament posterior, un cap de banqueta de la NHL.

I en una lliga imitadora, l’enfocament d’Oates, tot i que no és gens nou (l’1-3-1 ha existit durant una generació amb Oates fins i tot dirigint el sistema a la universitat als anys vuitanta), es va estendre ràpidament a tots els altres equips.

Tot això planteja la pregunta: què té la visió d’Oates com a jugador que es va traduir en revolucionar la manera com funcionen els jocs de poder de la NHL 10 anys després de la seva jubilació?

“L’hoquei és un joc molt dur. Hi ha contacte, hi ha grans atletes i és ràpid i es juga en una peça confinada. Així que és com un trencaclosques”, diu Oates.

“No faig trencaclosques reals, però veig molt hoquei, així que tinc 10 trencaclosques per nit. Mireu com el món sencer està en aquest Wordle ara mateix. A tothom li encanta…

“Bé, cada matí el meu Wordle és hoquei. És, realment ho és. Observo tots els objectius: què era el bo, què era el dolent. Intento esbrinar el trencaclosques de cada objectiu”.

Això en si mateix és coherent amb com Oates va jugar el joc, segons els que el van jugar amb ell.

“Adam va veure el joc com un trencaclosques, gairebé com un joc d’escacs, on pensava: ‘Què faré per superar el següent moviment d’aquest tipus?'”, diu Hull. “Crec que tot això és personal sobre com mires el joc, veus el joc i enteeixes el joc. Ell ho va veure com un trencaclosques i jo el vaig veure com com fer que (els defensors) se sentissin incòmodes”.

“Recordo el que em va ensenyar l’Adam perquè vaig ser el primer noi que va entrar al xec, a moure sempre els peus al xec”, recorda Bondra. “Va dir que si deixes de moure els peus, deixes de pressionar el defensor, i si sent pressió, pot ser que s’acabi el temps i cometi un error. Així que voldria que cacés el disc perquè els canvis es produirien més a prop de la línia blava on es trobava Adam. Em va dir que si segueixo movent els peus fins i tot si no puc agafar el disc, em tornaria el disc”.(Bruce Bennett / Getty Images)

No tot va ser analític per a Oates, és clar. Aborriva la falsedat de la marca particular de lideratge performatiu de l’hoquei. Tot i així, va viure absolutament —i encara viu— aquell moment en què el golejador, ja fos Hull, Bondra, Neely o Petr Klima, es dirigiria a ell després de marcar i li donava el punt.

“Una de les millors coses que veus en un partit és quan un noi marca un gol, i m’agrada veure la celebració”, diu Oates. “I quan veus que l’anotador gira automàticament cap al tipus que li va passar el disc per dir-li: ‘Bon joc, home’, m’encanta. És perquè els jugadors saber. Ja saps quan és un gran xut, una gran passada o una gran aturada del porter.

“El reconeixement és el que cada home busca, oi? Quan veus un equip com Tampa Bay ara mateix, aconsegueixen el disc i què estan fent? Estan buscant Nikita Kucherov. Per a mi, aquest és el compliment definitiu. Perquè els jugadors ho saben. Al final del dia, quan tens aquest tipus de reputació, saps que t’ho has guanyat. Quan un noi et mira i et fa aquest gest de cap, això és el màxim”.

L’Oates no ha entrenat a la NHL durant la major part d’una dècada, però encara hi ha molts golejadors cada nit a la lliga que anoten des de llocs previsibles en el joc de poder que ocupen, en part, a causa d’Oates. ‘impacte en el joc.

Potser no està rebent el punt directament d’aquests golejadors, però és difícil imaginar que l’habilitat de qualsevol altre passador per llegir el partit i marcar gols s’ha mantingut durant tant de temps, com a llegat del gol en el propi partit.

“Sóc un noi analític. M’agraden les matemàtiques, m’agraden la geometria, m’agrada”, diu Oates. “I quan ets un noi que juga, i de vegades pot ser difícil explicar-ho a la gent, però quan parles de jugadors de calibre NHL ara, saps com de bons són?

“Dona’ls una informació a aquests nois i poden córrer amb ella perquè són tan bons. I he de mirar a nois com Wayne i Mark Messier i Mats Sundin i Mario Lemieux i Steve Yzerman. Vull dir, vinga!

“Aquests nois eren increïbles cada nit. Així que si prestes atenció a les coses, provaràs d’esbrinar-les”.

És el fet de descobrir coses el que fa que Oates sigui tan notable. Tots els altres jugadors de la NHL que va aconseguir 1.000 assistències eren les primeres eleccions de draft, el tipus de genis de l’hoquei d’alt pedigrí que eren famosos als 15 i seleccionats a la meitat superior de la primera ronda del draft.

Oates és diferent. No va entrar a la lliga fins als seus 20 anys, no va ser seleccionat, fins i tot va ser l’agent lliure universitari menys conegut l’any que va ser reclutat pel Detroit Red Wings fora de RPI. Després va resoldre un dels jocs més ràpids i dinàmics del planeta i es va convertir en un dels millors passants purs que l’esport hagi vist mai.

Les mateixes qualitats que van permetre a Oates construir, literalment, una millor trampa per a ratolins com a jugador, també li van permetre canviar la manera com es juga l’esport com a entrenador.

“Una cosa que sé personalment és el dur que tinc per passar el disc per vèncer al porter”, diu. “Sé que la velocitat de la meva passada és important per al tipus que la dispara. Hi ha habilitats innates que han desenvolupat nois d’aquest calibre, per això han estat capaços de seguir pujant en les files. I hi ha subtileses més enllà de la velocitat de patinatge i l’habilitat i la mida de tir i fer-se fort. Això importa, sí, però hi ha altres coses que s’introdueixen al teu cervell.

“Així que parles de química, parles de temps, i després parles de com si estàs darrere de la xarxa i vols passar el disc a un noi perquè un tir, hi ha una certa velocitat que si pots passar-lo, et marcaràs un objectiu, perquè la velocitat de la teva passada és el que supera el porter.

“És per això que m’encanta el cronometratge únic en el joc de poder. Perquè si pots passar el disc prou ràpid, el porter no pot reaccionar prou ràpid. Quan baixes pel flanc, ja està de cara a tu. Aquesta és una part molt important de les matemàtiques, aquests segons addicionals. I són coses profundes”.

(Foto superior: Focus on Sport / Getty Images)

#NHL99 #Adam #Oates #dels #grans #creadors #joc #NHL #veure #lhoquei #trencaclosques

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button