NHL

NHL99: Mike Gartner, un pilar de la franquícia de Capitals, encara passa sota el radar

NHL99: Mike Gartner, un pilar de la franquícia de Capitals, encara passa sota el radar

Benvingut a NHL99, L’Athleticel compte enrere de els 100 millors jugadors de la història moderna de la NHL. Estem classificant 100 jugadors, però l’anomenem 99 perquè tots sabem qui és el número 1: hem d’esbrinar els 99 llocs darrere del número 99. De dilluns a dissabte fins al febrer donarem a conèixer nous membres de la llista.


A l’extrem més llunyà de la Washington Pista d’entrenament de Capitals a Arlington, Virginia, hi ha un cartell de 15 peus d’alçada de Mike Gartner.

És una fotografia d’acció del membre del Saló de la Fama de l’hoquei amb l’uniforme de casa dels Caps dels anys 80: samarreta blanca, casc blanc, pantalons blaus amb estrelles i ratlles al costat. Està en ple vol, cap amunt, enganxat al gel, disposat a agafar una passada i esclatar l’ala dreta.

Escollit número 4 per Washington el 1979, Gartner va ser la primera estrella de l’equip.

Abans de Peter Bondra, Alex Ovechkin i Nicklas Backstrom. Abans de “Rock the Red”, “The Save” i la Copa Stanley desfilen per Constitution Avenue.

El llegat de Gartner a Washington perdura, la seva imatge més gran que la vida planeja sobre totes les pràctiques a MedStar Capitals Iceplex, el seu nom encara esquitxa els rècords de tots els temps de la franquícia en tantes categories tots aquests anys després:

• 397 gols, tercer per darrere de Bondra i Ovechkin
• 392 assistències, cinquè darrere de Backstrom, Ovechkin, John Carlson i Michael Pivonka
• 789 punts, quart per darrere d’Ovechkin, Backstrom i Bondra
• 1,04 punts per partit, quart per darrere de Dennis Maruk, Ovechkin i Jaromir Jagr
• 13 hat tricks, tercer per darrere d’Ovechkin i Bondra

“Era ‘la cara de la franquícia’ abans que això fos una cosa”, va dir Ron Weber, l’antic veu de ràdio dels Capitals.

“El gol, la consistència, la velocitat”, va afegir l’excapital Nick Kypreos. “Vull dir, ell era un fenomen. Ell era. I sé que de vegades no el classifiques entre els millors golejadors de la història, però realment ho hauries de fer”.

Per què això? Què va fer que Gartner fos tan especial i per què també vola sota el radar?

Gartner és el número 67 L’AthleticLa llista dels 100 millors jugadors de l’era d’expansió posterior al 1967 NHLi aquesta és la història del seu mandat de gairebé una dècada a DC, tal com expliquen els que van tenir un seient de primera fila durant bona part.(Cortesia de Sammi Silber)

A principis de la dècada de 1980, el futur dels Caps —a Washington, de totes maneres— es va sentir tènue.

La nova franquícia va guanyar només vuit partits la temporada 1974-75, la seva temporada inaugural. L’assistència a Capital Center va ser tèbia. Segons informa, l’equip va perdre milions de dòlars cada temporada i repetidament no es va classificar per a la postemporada en un moment en què 16 dels 21 clubs de la NHL van obtenir ofertes.

Entra Gartner.

No va impedir que l’equip es traslladés; la campanya “Save the Caps” dirigida per fans el 1982 va ajudar a aconseguir-ho. Gartner, però, es va convertir en un jugador fonamental sobre el qual finalment es va construir un perenne contendent dels playoffs.

“No era realment cridaner”, va dir Maruk, que sovint es va enfrontar a duel amb Gartner per aconseguir el lideratge de l’equip en punts. “Acaba de fer-ho. Podries comptar amb ell. Necessites un gol o una jugada, sabies que si posaríem Mike allà fora, alguna cosa passaria perquè era un tipus difícil d’aturar”.

De fet, des de la temporada de debutant de Gartner fins que va ser canviat a la data límit de 1989, la consistència i la fiabilitat van ser els distintius del seu joc.

Durant les seves nou temporades completes a DC, el nadiu d’Ottawa es va adaptar als 80 partits de la temporada regular cinc vegades i 73 o més en els altres quatre. No es va perdre mai un concurs de postemporada.

“Era com Ovi”, va dir Dick Patrick, president de Capitals de molt de temps. “No recordo que s’hagi perdut molts partits. Era molt fort, molt fort. Li encantava jugar i va obtenir resultats”.

Després hi havia la seva producció constant.

Al llarg d’una carrera de 19 anys que també va fer parades a Minnesota, Nova York, Toronto i Phoenix, Gartner va marcar 30 gols en 17 vegades, una marca que segueix sent l’estàndard de consistència de la NHL.

“El tipus que s’assembla a Mike a l’equip actual és TJ Oshie perquè sempre saps el que estàs rebent”, va dir Weber. “Mai va prendre un torn. Només sabíeu que podríeu confiar que Mike faria la seva feina. Era molt fiable.”

Com a capital, Gartner mai va marcar menys de 35 gols en una temporada completa. Va superar els 40 quatre vegades i va anotar el millor 50 de la seva carrera la 1984-85. Quatre de les set aparicions de Gartner a l’All-Star Game es van guanyar com a membre dels Caps.


Pregunteu als que van jugar al costat de Gartner, alineats davant d’ell, o tots dos, i en algun moment, segur que escoltareu la paraula “velocitat”.

Abans que el treball de punta fora de temporada fos una cosa i els patins lleugers de 1.100 dòlars amb botes compostes i fulles de carboni fossin habituals, Gartner era un Ferrari entre els Fords.

“Va néixer el talent”, va dir el company d’equip Alan Hangsleben. “Perquè aleshores mai no vam patir amb força. En aquests moments estic entrenant nens petits sobre les vores interiors i exteriors. Vaig haver d’anar a preguntar a algú: ‘Com ho fas? Com feu aquests exercicis? I vaig jugar a la NHL”.

“Vaig jugar contra ell a Mont-real”, va dir el defensa Rod Langway, que va ser cedit a Washington el 1982. “Tothom sabia que si feia un trepitjat, s’havia anat. No l’aniries a atrapar”.

Gartner va guanyar la competició de patinadors més ràpids al NHL All-Star Game tres vegades: 1990, 1993 i 1996, quan va establir un rècord de sortida amb un temps de 13,386 segons. El rècord es va mantenir durant dues dècades.

La lliga no va començar a acollir una competició d’habilitats el cap de setmana de l’All-Star fins al 1990, en cas contrari, Gartner molt probablement hauria guanyat el títol de patinador més ràpid diverses vegades més.

“Garts va tenir velocitat de seguida, però també va tenir velocitat a les corbes i canviant de direcció”, va dir el seu company Errol Rausse. “Recordo que el vaig veure i vaig dir: ‘Com és possible?’ Tot es tracta de treballs de punta. Els molt, molt grans patinadors, com Connor McDavid avui, tenen un gran treball de punta”.

La seva companya d’equip Kelly Miller va afegir: “Garts acaba de fer un bon pas. Vull dir, només un pas tremend, un pas potent. Només podia volar amunt i avall d’aquell gel. Va ser divertit veure’l”.

Gartner no només era elegant, però. També li va costar treure el disc.

“Tenia una posició tan àmplia quan patinava”, va dir el seu company d’equip Paul Mulvey, recordant la seva època en què va enfrontar-se a Gartner als entrenaments. “Tenia un centre de gravetat baix”.


NHL99: Mike Gartner, un pilar de la franquícia de Capitals, encara passa sota el radar


(Bruce Bennett / Getty Images)

Gartner va utilitzar la seva velocitat d’elit per separar-se dels defensors. Però aquesta és només la meitat de la raó per la qual era una amenaça de gol persistent.

El seu tir amb la mà dreta i de llançament ràpid era igual de potent.

“El gran que va fer? Va colpejar la xarxa”, va dir Rausse. “Podríeu disparar amb la força que vulgueu, però si no toqueu la xarxa, no marqueu mai. Els grans com Gartner, com l’Ovi, van colpejar la xarxa. És el nivell de talent”.

Patrick va recordar una conversa que va tenir una vegada amb Gartner. El gol, en la ment de Gartner, es va reduir a percentatges.

“Realment ho va simplificar”, va dir Patrick. “Ell diu:” Intento fer molts trets. Si puc fer 300 tirs a l’any, sé que marcaré el 14 per cent d’ells. Seran 40 gols’”.

Hangsleben també va recordar una xerrada que va mantenir amb Gartner sobre el seu tir. Va incloure una mica de bon humor entre companys d’equip i va proporcionar a Gartner una mica d’informació útil.

“Quan estava amb Cincinnati a la WHA, jo estava amb Hartford”, va dir Hangsleben, un defensa. “I baixaria per l’ala a 100 milles per hora. Sempre falsificava un tret, es posava de costat i després el perforava. Així que tot el que vaig fer va ser estirar-me i bloquejar-ho.

“Així que quan vaig arribar aquí, va dir:” Com vas saber totes les vegades que anava a disparar al disc? Li vaig dir que només mirava els teus ulls perquè un cop vas baixar els ulls, sabia que s’acostava el final”.

Langway va afegir: “Quan vaig jugar Mont-realels nostres porters sempre em deien: “Si està acabant, allunya’t, perquè pugui veure el disc”.

El que va sorprendre a molts, inclòs Rausse, va ser això: Tothom a l’edifici, i al seu sofà, sabien exactament què faria Gartner quan tingués el disc al pal. Passava pel costat dret del gel, bufava un defensor (o dos) i després destapava un tir. I això encara treballat – molt.

Fora del gel, Gartner, tenia fama de ser de parla suau, un cavaller i un cristià devot.

“Sempre pensava en altres persones”, va dir Patrick. “Era un home molt net; l’església era molt important per a ell”.

“No deixaria que els veterans fossin els novells”, va dir Weber. “Recordo que va dir a un principiant:” Si et persegueixen, han de passar per mi”. Simplement no pensava que fos correcte”.

Weber va afegir: “Si se li va acreditar un gol però no el va marcar, anava al porter i li diria:” No vaig decantar el disc. No em pertany. Sempre deia: “Vull gols”. Però vull els gols que vaig fer, no els que no vaig fer’”.

Langway va ser el capità dels Caps entre 1982 i 1993. Gartner era un suplent, fermament al cercle de lideratge.

“Era un líder, però no era un gran rah-rah”, va recordar Langway. “Va arribar a la pista abans que jo. Va guardar molt a dins. Però quan va dir alguna cosa, es va sentir”.

“M’agradaria que la meva filla es casés amb un noi així. Això és el millor que puc dir d’ell”.


El temps de Gartner a Washington va acabar bruscament el 7 de març de 1989.

Els entrenaments estaven a punt de començar quan el van retirar del gel, van recordar els seus companys.

“Va ser just o a prop de la data límit comercial”, va dir Miller. “Tots estàvem una mica incrèduls”.

L’aleshores GM David Poile va repartir Gartner i el defensa Larry Murphy amb les North Stars per a l’extrem Dino Ciccarelli i el defensa Bob Rouse en una superproducció que va comptar amb tres futurs membres del Saló de la Fama (Gartner, Murphy i Ciccarelli). Els Caps no havien avançat més enllà de la segona ronda les sis temporades anteriors, i presumiblement l’equip volia afegir més gruixut a la seva alineació.

“El van canviar quan pensaven que s’estava convertint, a mesura que es feia una mica més gran, en un poni d’un sol truc”, va dir Weber. “No pensaven que s’estava adaptant per fer altres coses”.

Patrick va afegir: “No vull posar paraules a la boca (d’en Poile), però Dino Ciccarelli, òbviament, era el tipus que buscava i que volia. Només recordo que no va ser un dia i una nit feliços”.

Quan Patrick va arribar a casa, el seu fill Chris, que aleshores tenia 13 anys i ara és un dels directors generals assistents dels Caps, es va tancar a la seva habitació en senyal de protesta.

“No volia parlar amb mi”, va dir l’ancià Patrick amb una rialla. “Mike era el seu jugador preferit. Tots els nens de la seva edat, tots intentaven aconseguir el número 11 dels seus equips d’hoquei juvenil”.

Miller va afegir: “Tots estàvem tristos el dia que va ser canviat perquè significava molt per a aquesta organització”.

Va ser la primera però no l’última vegada que es va canviar Gartner. De fet, va ser tractat tres vegades més en la seva carrera. El març de 1994, va ser cedit per la Rangers fins al Fulles d’auró. Toronto va arribar a la final de la Conferència Oest, la més profunda que havia avançat mai a la postemporada. Però els Rangers van pujar la Copa Stanley.

Gartner va ser inclòs al Saló de la Fama de l’hoquei l’any 2001, però la menció del seu nom no provoca el mateix respecte que, per exemple, un Mark Messier o un Phil Esposito, els jugadors que marquen Gartner a la llista de gols de tots els temps.

Per què això? En la ment de Kypreos, és senzill.

“Crec que és perquè has d’estar lligat als campionats per passar al següent nivell”, va dir. “Quan no aconsegueixes les Copa Stanley lligades als teus elogis individuals, no coincideix amb els altres. I ho volem lligar.

“Alex Ovechkin ho va passar una estona. Stevie Yzerman ho va passar una estona. Steven Stamkos ho va passar una estona. Stamkos és un gran golejador modern, però la manera en què el mirem ha canviat completament durant els últims dos anys i mig de la Copa Stanley. Ara ha passat a un altre nivell. Malauradament per a Mike, es va apropar, però mai no hi va arribar”.

Això no va importar a Washington.

Quan els Capitals van dissenyar la seva seu i instal·lació d’entrenament d’última generació de 42,8 milions de dòlars, Patrick i altres van voler retre homenatge als jugadors els números dels quals havien estat retirats per l’equip, els quatre pilars sobre els quals es va construir la franquícia: Dale. Hunter, Langway, Gartner i Yvon Labre.

“No volíem posar només fotos petites”, va dir Patrick. “Volíem captar l’atenció de tothom. Aquesta és la pista on els Caps anaven a entrenar més sovint. Els hem volgut honrar. Volíem tenir-los al cap amb l’afició. I volíem que els jugadors actuals també tinguessin sentit de la història”.

Tots aquests anys després, Gartner encara planeja sobre les Capitals.

Tant en sentit figurat com literal.

(Foto superior: Harry Scull Jr. / Getty Images)

#NHL99 #Mike #Gartner #pilar #franquícia #Capitals #encara #passa #sota #radar

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button